45+ työnhakija: koetko olevasi uhka vai mahdollisuus työnantajallesi?

Mediassa on paljon kirjoituksia ikäsyrjinnästä. 

Tässä kirjoituksessa kerron sinulle, mitä  ennakkoluuloja  työnantajilla on vanhempia  työntekijöitä kohtaan ja mitä hyötyä sinusta 45+ työnhakijasta oikeasti on tulevalle työnantajalle!

Totuus on, että ihmiset elävät pidempään. 45-59-vuotiaat ovat todella iso ikäluokka Suomessa ja se kasvaa koko ajan.

Miksi rekrytoijat välttävät yli 45-vuotiaita työntekijöitä?

Suurimpia ennakkoluuloja ovat näissä kahdessa asiassa:

  1. Yli 45-vuotiaat eivät osaa tai ovat hitaita oppimaan IT-järjestelmiä, joita käytetään työtehtävissä. 
  2. Yli 45-vuotiaat haluavat tehdä asioita vanhalla tavalla – ei siis digitaalisesti, mikä aiheuttaa ongelmia työnantajalle.

 

 

Eikä aivan syyttä. Tässä on esimerkki omasta asiakkaastani:

Yli 50-vuotias johtotason työnhakija, jonka kokemus ja osaaminen olivat aivan huippuluokkaa sekä motivaatio kohdallaan, pääsi työhaastatteluun. Haastattelun jälkeen tuli tehtävä, jossa piti arvioida yhtä artikkelia, luoda yhteenveto ja kirjoittaa omia johtopäätöksiä toimitusjohtajalle. Kaikki tämä piti tehdä kirjoittaa tietokoneella tunnissa. 

Kyseinen henkilö teki sen paperille ja sen jälkeen rupesi näpyttämään Wordia kahdella sormella.  Tunti ei riittänyt. Kysyin, miten ihmeessä näin kävi? Hän vastasi, että hän oli johtaja-asemassa aikaisemmin ja yleensä kirjoitukset teki assistentti.  Hän ei päässyt jatkoon. Kerroin hänelle, että hänen pitää kehittää tietoteknisiä taitojaan ja oppia kirjoittamaan nopeammin tietokoneella, ettei jää tästä kiinni ensi kerralla. 

 

Eräs viisikymppinen työnhakija ei päässyt työhaastatteluissa jatkoon, koska ei hän halunnut käyttää nykyaikaisia viestimiä (Slack, Teams, Whatsapp), joiden avulla tiimit kommunikoivat. 

 

Joskus kuulen seuraavia selityksiä: “Sitten kun saan töitä, opiskelen järjestelmiä siellä”.  Työnantajalla ei ole aikaa odottaa, että työntekijä oppii Microsoft Office 365:n ohjelmia töissä, vaan se on aivan perusasia ja edellytys. 

Näitä yllä mainittuja tapauksia – minulle urakonsulttina – on tullut kuitenkin vain vähän vastaan. Monet ovat kiinnostuneita oppimaan uusia ohjelmia ja ovat sinut tietokoneiden kanssa.

 

Mitä muita ennakkoluuloja on rekrytoivilla esimiehillä?

Yli 45-vuotiaat 

  • ovat hitaita oppimaan uutta teknologiaa
  • eivät sopeudu nuorekkaaseen yrityskulttuuriin
  • välttävät erilaisia tiimivalmennuksia ja yritystapahtumia työajan ulkopuolella 
  • sairastavat enemmän kuin nuoremmat

Onneksi nämä ovat ennakkoluuloja eivätkä koko totuus!

 

Sinusta, yli 45-vuotiaista työntekijästä on paljonkin hyötyä

 

  1. Kokemus ja osaaminen

Sinä olet todennäköisesti tottunut työskentelemään useilla eri toimialoilla, eri rooleissa, eri kokoisissa yrityksissä ja olet varmasti selviytynyt erilaisista haastavista tilanteista urallasi. Sinulla on paljon monipuolista työkokemusta, tietotaitoa, piilo-osaamista, hiljaista tietoa, joista työnantaja voi hyötyä. 

Mieti seuraavia asioita: 

  • Oletko tehnyt potentiaalisen työnantajan kanssa itse yhteistyötä tai sinulla on kokemusta sen palveluista?
  • Onko sinulla kokemusta tai ymmärrystä kyseisen potentiaalisen työnantajan asiakkaista? 
  • Oletko tehnyt yhteistyötä potentiaalisen työnantajan kilpailijoiden kanssa?
  • Onko sinulla sellaista osaamista, joka ei löydy potentiaalisen työnantajan tiimistä?

 

  1. Asioita ei tehdä enää vain rahan takia

Viisikymppisenä työntekijänä saatat pohtia omia arvojasi ja miettiä työelämäsi merkityksellisyyttä. Perhe, koti ja elämä ovat suhteellisen tasapainossa ja kokemusta on kertynyt paljon – niin työstä kuin vapaa-ajasta ja myös itsensä kehittämisestä. On ehkä jo aika jakaa tietoa ja auttaa muita menestymään. 

Downshifting on uusi merkityksellinen uralla etenemisen muoto, joka on yleistymässä varsinkin yli 50-vuotiaalla. Sinulla on virtaa ja energia tehdä töitä. Asennekin on useimmiten kohdallaan. Kokeneena työnhakijana voit haluta siirtää tietoja ja osaamista yrityksille, auttaen heitä menestymään.

Yleensä vanhemmalla iällä ihmiset ovat vähemmän taipuvaisia ​​vaihtamaan työpaikkaa. He etsivät työpaikkaa, jossa he voivat työskennellä pitkään. Työnantajalle tämä tarkoittaa, että tällainen työntekijä ei jätä häntä yhtäkkiä paremman tarjouksen houkuttelemana.

 

  1. Viime vuosikymmeninä on tapahtunut mieletön digimurros.

Yli 45-vuotiaana olet nähnyt valtavan digitalisaation ja olet joutunut sopeutumaan jatkuvasti uuteen teknologiaan. Olet se, joka on viettänyt lapsuuden ilman internetiä ja älypuhelinta. Tämän päivän 45-vuotias on ollut 18-vuotias, kun yksityisiä internet-yhteyksiä alettiin myydä koteihin vuonna 1993. Kuitenkin kotitietokoneiden läpimurto tapahtui vuonna 1982, kun Commodore 64 julkaistiin. Osa tämän päivän 45-vuotiaista oli silloin 7-vuotiaita ja aloittivat koodirivien kirjoittamisen Basic -ohjelmointikielellä. Ääripäänä meillä on työmarkkinoilla osaajia, joilla voi olla lähes 40 vuoden kokemus ohjelmoinnista.   

P.S on ihmisiä, joiden ei tarvinnut käyttää niin paljon teknologioita työelämässä. Asia on onneksi korjattavissa ja silloin suosittelen tietotekniikkakursseja. 

 

  1. Energia tehdä töitä!

Ruuhkavuodet ovat takana ja poissaoloja pienten lasten takia ei yleensä tule.

Halu kehittyä ja onnistua ajaa sinua eteenpäin. 

 

  1. Vanhemman sukupolven työntekijät tuovat diversiteettiä tiimiin sekä iän että laajan kokemuksen puolestaan

Diversiteetti eli monimuotoisuus kannattaa työpaikoissa, sillä se parantaa työyhteisön luovuutta ja tuottavuutta. Tässä sinulla on IKÄ ja LAAJA KOKEMUS. Jos tuot vielä jotain lisää eri kulttuurista, niin se on lisäplussaa!

McKinseyn tutkimuksessa vuodelta 2012 todettu, että yritykset, joissa on panostettu johtoryhmän monimuotoisuuteen, suoriutuvat taloudellisesti paremmin kuin verrokit. Tutkimuksen tulokset osoittivat muun muassa, että yrityksillä, jotka olivat monimuotoisuudeltaan 25 % parhaan joukossa, oli myös keskimäärin 53 % korkeampi oman pääoman tuottoprosentti kuin diversiteetiltään heikommissa yrityksissä.

Rekrytoinnin ammattilainen Liisa Tapanainen selittää hyvin miksi monimuotoisuus kannattaa Generalisti sparraa generalistia podcast-sarjassa.

Kun osaat sanoittaa osaamisesi myyvästi, olet ehdottomasti arvokas työnantajalle.

NytYli 45-vuotiaat työntekijät vain pitää selvittää, mistä työnantajasta olet kiinnostunut ja mitä kaikkea haluat päästä tekemään? 

Melkein kaikki meistä on joskus tullut hylätyksi valintaprosessissa, ja tiedämme, miten kurjalta se tuntuu. Kaikille tulee joskus pettymyksiä työnhaussa. Se kuuluu asiaan. 

Muista reflektoida, kysy palautetta hakupapereista, tee muutoksia ja hae uudelleen! Työnhaussakin voi kehittyä, se on taitolaji. 

 

Tsemppiä sinulle työnhakuun!

 

Kirjoittaja on Talente Consultingin rekrytointikonsultti, headhunder, generalistien työnhakusparraaja & kick-ass CV-kirjoittaja Julia Kaukinen

Talente Consulting on rekrytoinnin ja suorahakuun erikoistunut yritys, joka tarjoaa urapalveluita ja apua työnhaussa erityisesti +45 vuotiaille. Palveluihin ja urakonsulteihin pääset tutustumaan tästä.

Ilmaiselle puhelinkartoitukselle Julialle pääset tästä.