pexels-matilda-wormwood-4099099

Verkostoidutaan -Vinkit verkostoitumiseen

Korona-aika koettelee meitä edelleen eikä tämän erikoisen ajan päättymisestä ole vielä varmuutta. Älä kuitenkaan eristäydy yksin kotiin, vaan käytä aika hyödyksi esim. verkostoitumalla. Ihmisten tapaaminen ihan ”livenä” kasvokkain on tietysti parasta, mutta erittäin tehokasta verkostoitumista pääsee toteuttamaan hienosti myös etänä. Introvertille tämä etänä verkostoituminen voi jopa olla helpompaa. Verkostoituminen on taito, jonka jotkut tuntuvat osaavan lähes luonnostaan, ja toisille se taas tuottaa suunnattoman suuria vaikeuksia. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että verkostoitumista voi opetella ja siinä voi kehittyä taitavaksi, vaikka ei olisikaan luontainen verkostoituja.

Aluksi sinun pitää etsiä itsellesi sopiva some -kanava ja kiinnostavia ryhmiä. Voit osallistua webinaareihin ja verkostoitua näissä esim. Brellan avulla. Kukaan ei tietenkään ehdi ja jaksa olla kaikissa kanavissa, joten valitse sellainen kanava, joka sopii parhaiten omaan profiiliisi ja toimintaasi. Ei kuitenkaan kannata verkostoitua ainoastaan oman toimialasi ryhmissä. Laajenna verkostoasi eri aloille, keskustele erilaisten ja toisin ajattelevien ihmisten kanssa. Ihmisten, jotka ovat toimialasi tai sosiaalisen piirisi ulkopuolelta, ja jotka eivät ajattele samoin kuin sinä.   

Aloita verkostoituminen näin:

  • Lähetä verkostoitumispyyntöjä kiinnostaville ihmisille. Liitä verkostoitumispyyntöön viesti, josta on helppo jatkaa keskustelua.
  • Lue toisten päivityksiä, osallistu keskusteluihin ja tee keskustelun avauksia.
  • Auta muita aina kun mahdollista, sillä se ei ole sinulta pois.
  • Pyydä apua tai neuvoa muilta, sillä ihmiset arvostavat sitä, että heiltä kysytään neuvoa.
  • Sovi etätapaamisia kiinnostavien ihmisten kanssa tai verkostossasi jo olevien ”puolituttujen” kanssa.
  • Zoom ja Teams antavat loistavat mahdollisuudet verkostoitua myös kansainvälisesti.

Jos olet sopinut etätapaamisen tuntemattoman ihmisen kanssa, kannattaa etukäteen miettiä muutama asia mitä haluaa kysyä ja jos olet seurannut hänen julkaisujaan, saattaa niistä löytyä yhteisiä kiinnostuksen aiheita. Opettele esittelemään itsesi lyhyesti alle minuutissa. Aloita esittelysi vaikka jollain mieleenpainuvalla asialla itsestäsi. Kerro mikä sinua motivoi, mistä olet kiinnostunut tai mitä olet viime aikoina oppinut. Kuuntele, kysy ja osoita kiinnostuksesi keskustelukumppaniin.

Miksi ihmeessä sitten pitää verkostoitua ja mitä hyötyä siitä on?  Opiskeluaikana monet aloittavat aktiivisen verkostoitumisen ja opiskelijaelämä yleensä antaa hyvät mahdollisuudet tähän. Nyt korona-aikana myös yliopistoissa joudutaan pohtimaan uudenlaisia verkostoitumistapahtumia, kun perinteiset opiskelijatapahtumat joudutaan peruuttamaan. Verkoston kasvattaminen ei ole kuitenkaan ainoastaan sitä varten, että saa itselleen apua verkostosta.  Myös muut ihmiset kaipaavat sinun ajatuksiasi ja apuasi. Verkostoituminen ei siis ole yksisuuntaista auttamista vaan ihmisiin tutustumista, yhdessä ideoimista, yhteistä dialogia ja yhdessä tekemistä, jolloin verkostoitumisesta on hyötyä kaikille.

On-line kahvit saattavat edelleen kuulostaa hieman hassulta, mutta minä ainakin ilahdun, kun saan kutsun on-line kahveille ja uskoisin että moni muu ilahtuisi kahvittelukutsusta myös.

Liisa Tapanainen

Senior Consultant,

Recruitment, Executive Search, Teams

 

Menestys syntyy työstään motivoituneista ihmisistä, jotka työskentelevät tiiminä kohti yhteistä tavoitetta, erilaisuutta arvostavissa avoimissa työyhteisöissä, uutta oppien ja tiimin yhteisen dialogin avulla uusia oivalluksia tuottaen.