Megatrendit

Megatrendien sekaan tuli musta joutsen

Meille on tyypillisesti vaikeaa hahmottaa muutosta ja ennustaa tulevaa. Hyviä työkaluja tämän tekemiseen ovat megatrendit, jotka antavat laajempaa tietämystä muutoksesta ja sen suunnasta. Ne ovat kollektiivisesti havaittuja ja laajasti hyväksyttyjä kehityspolkuja tulevaisuuteen, niiden avulla pystymme hahmottamaan tulevaisuutta. Tunnetut megatrendit PWC:n tutkimuksen mukaan ovat

  • Kiihtyvä kaupungistuminen
  • Ilmastonmuutos
  • Väestön demografiset muutokset
  • Ripeä teknologian muutos
  • Vaurauden uusjako

Megatrendeihin varautuminen on kirjattu useimpien yritysten strategioihin. Ilmastonmuutos on erityisesti ollut keskiössä, toimenpiteitä tarvitaan, jotta voimme hillitä ilmaston lämpenemistä. Megatrendeille on tyypillistä, että ne tapahtuvat pitkällä aikajänteellä ja meillä on mahdollista varautua niihin ja vaikuttaa niiden toteutumiseen.

Maailma voi muuttua myös varoittamatta, musta joutsen yllättää meidät. Koronavirus COVID-19 on tällainen musta joutsen eli ennakoimaton uhkakuva, jota ei tunnisteta etukäteen ja joka toteutuu yllättäen. Vaikutukset ovat olleet mielettömiä. Virus on sairastuttanut tähän mennessä yli 100 000 ihmistä ympäri maailmaa ja jatkaa leviämistään. Talous on suistunut kriisiin, lentoliikenne on romahtanut ja mikä pahinta osalle ihmisistä virus on kohtalokas.

Suomessa olemme vasta kriisin alkumetreillä ja seuraavat viikot ja kuukaudet näyttävät, miten selviämme siitä. Pelko nakertaa monen mielessä. Monet yritykset miettivät keinoja suojautua virukselta ja pitää samalla liiketoiminta käynnissä. Etätyöt lisääntyvät niillä yrityksillä, joilla se on mahdollista, mutta useassa liiketoiminnassa sitä on mahdotonta toteuttaa.

Rekrytointialalla, jossa toimimme, etätyön tekemiseen on pitkälti jo totuttu. Duunitori tekikin ripeästi tutkimuksen, miten koronavirus tulee vaikuttamaan alaan. 20 % tulee lykkäämään rekrytointeja ja 9 % tulee perumaan ainakin osan suunnitelluista rekrytoinneista. 70 % tosin totesi, että virus ei tule vaikuttamaan rekrytointien toteutumiseen. Luvut ovat rohkaisevia, mutta myös muuttuvia, kun epidemia pahenee.

Kiireellisiä ja strategisesti tärkeitä rekrytointeja onkin turha viivyttää viruksen takia. Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa rekrytointikäytännöt toki muuttuvat. Asiakaspalaverit toteutetaan etätyökaluja hyödyntäen ja f2f-haastatteluista luovutaan ja siirrytään käyttämään videotyökaluja. Ennen lopullista valintaa asiakas haluaa varmasti tavata finalistin kasvotusten, joten sen järjestäminen näinä aikoina on haasteellista ja saattaa viivästyttää prosessin loppuun saattamista. Muuten prosessi on hyvinkin mahdollista toteuttaa nykyisillä työkaluilla. Kriisin ollessa pahimmillaan, on hyvä käyttää aikaa sen sen miettimiseen, millaisia resursseja tarvitsemme, kun talous alkaa taas vetämään ja käynnistää haut hyvissä ajoin.

Lopuksi. Vaikka etätöiden hoitamiseen on tullut lukuisia neuvoja niihin tottumattomille, yhtä asiaa ei voi liikaa painottaa. Pidä huolta omasta jaksamisestasi ja panosta hyvinvointiisi. Nyt kun emme pääse työpaikalle, emmekä paljon muuallekaan, niin kannattaa tutustua omiin lähimetsiin, puistoihin ja rantoihin – kannusta myös kollegoita ja läheisiä siihen. Reippailu työpäivän lomassa piristää ja antaa energiaa.

Viime viikonloppuna liikkuessani Keskuspuistossa huomasin ilokseni, että monet perheet olivat tulleet lapsineen metsään, kun harrastuksiinkaan ei päässyt. Yksi pienen alakoululaisen tytön kommentti jäi mieleen.

Äiti, lasketaanko matkaa vielä kilometreinä vai joko ollaan siirrytty metreihin?

Meillä on avattu juuri uudet nettisivut, tutustu palveluihimme laajemmin www.talente.fi

Tuija Kinnunen
Managing Partner, Headhunter
tuija.kinnunen@talente.fi
Talente Consulting Oy