Etätöistä vielä kerran
10 syyskuun, 2020
Monet yritykset vuorottelevat tällä hetkellä toimisto- ja etätyön välillä. Tässä vielä psykologi Kirsi Sjoblomin vinkit etätyöskentelyyn.
Psykologi Kirsi Sjöblom on erikoistunut työelämätaitoihin. Hänen väitöstutkimuksensa mukaan etätyö edellyttää erityisesti kykyä johtaa itseään.
Mikä etätöissä on vaikeaa?
- Työn rajaaminen. Mieltämme kuormittaa usein se, että olemme koko ajan saavutettavissa ja linjoilla.
- Huono ergonomia. Vietämme pitkiä aikoja koneella mahdollisesti vielä huonossa asennossa. Tämä rasittaa kehoamme.
- Yhteenkuuluvuuden tunne. Tähän meidän pitää erityisesti panostaa, jotta yhteenkuuluvuuden tunne ei kärsisi. Keskustelut ja jutustelut työkavereidemme kanssa lisää työhyvinvointia ja myös yhteisten tavoitteidemme saavuttamista. Tiedon jakoa tapahtuu juuri näissä epämuodollisissa keskusteluissa.
Mitä hyviä puolia etätyössä on?
- Rauhallisuus ja työhön keskittyminen. Koti tarjoaa yleensä meille rauhallisen ympäristön työn tekemiseen. Avokonttorissa on usein liikaa hälinää. Tosin Korona aikana etätyössä on ollut haasteita, kun jälkikasvukin on ollut kotona.
- Mahdollisuus hallita omaa tapaamme tehdä töitä. Monelle meistä on motivoivaa, kun päivän voi etätöissä rakentaa ja rytmittää vapaammin kuin työpaikalla.
- Ajan ja rahan säästö. Säästämme aikaa ja rahaa, kun ei tarvitse käyttää aikaa työhön matkustamiseen. Ekologisuus palkitsee.
Miten etätyötaitojaan voi parantaa?
- Itsensä johtaminen, aikataulutus ja priorisointi. Voimme opetella aikataulutusta ja priorisointia töiden suhteen.
- Työn ja vapaa-ajan erottaminen. Vaikka työskentelemme kotona voimme silti ajatella, että menemme töihin ja lähdemme töistä. Erotamme työajan tietoisesti vapaa-ajasta.
- Työn äärestä on hyvä ajoittain nousta tekemään jotain muuta. Taukojumppa, lyhyt kävelylenkki, lounas- ja kahvitauko, kodin askareiden tekeminen. Ajastin voi muistuttaa tauoista.
- Työyhteisön käytännöt. Luomme yritykseemme käytännöt, jotka tukevat etätyöskentelyä. Säännölliset palaverit, tavoitteiden asetanta, milloin olemme tavoitettavissa jne.
Linkki Kirsi Sjöblomin väitöskirjaan: Flourishing in 21st century workplaces – how to support knowledge workers’ productivity and well-being in modern environments
Tekstissä on hyödynnetty Tiede-lehden artikkelia: Miten etätöissä pärjää parhaiten?
Tuija Kinnunen, Talente Consulting Oy
Managing Partner, Headhunting, Recruiting, Outplacement